Similar topics
En son konular
» Xoş Gəlmisiniz.tarafından Ne On 20/8/2013, 16:28
» Qadinlar agillidir yoxsa kisiler?
tarafından Navigator 6/5/2012, 21:40
» Dostlar ucun Darixan varmi ?
tarafından New Azeri 25/4/2012, 15:57
» Sirac Təbrik edirik Səni
tarafından Navigator 23/1/2012, 18:25
» Sevmek sevmekdir? yoxsa alishqanliqdir?
tarafından Navigator 31/12/2011, 09:51
» Evli insan seve biler?
tarafından Navigator 31/12/2011, 09:47
» XeYaNeT
tarafından mehriban 29/10/2011, 11:11
» "Eourovision 2012"
tarafından Navigator 12/8/2011, 10:21
» Poçt indeksləri
tarafından Navigator 10/8/2011, 23:44
» Forumun nəaliyyətləri
tarafından Navigator 9/8/2011, 23:47
» Azərbaycan Beynəlxalq Universitetinin keçmiş tələbələri aksiya keçiriblər
tarafından Ne On 25/5/2011, 18:48
» Yeni Dizayn
tarafından Ne On 28/1/2011, 20:44
» qadin ve kisi huquqlari beraberdirrr
tarafından Navigator 25/1/2011, 12:45
new azeri
http://s018.radikal.ru/i524/1201/72/a91fdea1d9a3.jpgŞəkər xəstəliyi
2 posters
1 səhifə (Cəmi 1 səhifə)
Şəkər xəstəliyi
Şeker xesteliyi
Orta esr tebabetine göre bu xesteliyin esas sebeblerinden biri yemek rejiminin ve böyreyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu et, et mehsulları ve heyvan yağları işledilen ölkelerde şeker xesteliyine tutulurlar. Ağır yağlar, xörekler işledilen adamlara bu xestelik tez tesir gösterir.
Keçmiş hekimler bu xesteliyin sebebini böyrek funksiyasının pozulmasında gördüklerinden, onlar müaliceni de böyreyin qüvvetlenmesi ve onun funksiyasının normallaşması istiqametinde aparmışlar. Eger xestelerin (xüsusile cavan yaşlıların) ümumi veziyyeti imkan verirse, onlardan hecemet qoymaq yolu ile qan alırlar. Susuzluq zamanı xesteleri soyuq su içmeye qoymur, onları serin yerde yatızdırır, böyrek nahiyesine serin kompres qoyur, xüsusile turş meyveler verirler.
Şeker xesteliyi olan şexslerde böyreyin tenzimlenmesi üçün, soyuq ve qebizlik xüsusiyyeti olan yemekler, turp yemekler, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işletmek, serin havada olmaq tövsiye olunur. Qedim tebabetde xesteleri şekerli maddeler, o cümleden bal yemekden çekindirmemiş, yalnız xesteliyin şiddetli dövründe onlara hemin qidaları işletmeyi qadağan etmişler.
Keçmiş tebiblerin eqidesince, xesteler yağlı yemeklerin üzerine darçın sepseler, onun zererini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların hell olunmasına yaxşı kömek gösterir. Bu xesteliye tutulanlara paxla, lobya ve denli bitkiler işletmek meslehet görülür. Onlar pehriz meqsedile çöl dovşanı ve keçi eti yemelidirler.
Meyvelerden çiyelek, böyürtken, ezgil, nar (narı içerisinin tumları ile birlikde yemek lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma ve armud daha faydalıdır.
Bu xesteliyi olanlar üçün en yaxşı qida maddelerinden biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi ve ya buxarda bişirib yeye bilerler. Vezeri, xiyar işletmek de faydalı vasitelerdir. Qoz, fındıq ve püste şeker xesteleri üçün xeyirli hesab edilir.
Xestelerin şekere olan ehtiyacını temin etmek üçün, şeker evezine tebii bal işletmek daha münasibdir. Bele xesteler seherler acqarına 40 gün erzinde günde 30q abqora içseler, onların şekeri aşağı düşer. Onlara çayı tut qurusu ile içmek, qatıq, qurut kimi qida maddeleri işletmek meslehet görülür. Şeker xesteleri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işletmekden çekinmelidirler.
Orta esr tebabetine göre bu xesteliyin esas sebeblerinden biri yemek rejiminin ve böyreyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu et, et mehsulları ve heyvan yağları işledilen ölkelerde şeker xesteliyine tutulurlar. Ağır yağlar, xörekler işledilen adamlara bu xestelik tez tesir gösterir.
Keçmiş hekimler bu xesteliyin sebebini böyrek funksiyasının pozulmasında gördüklerinden, onlar müaliceni de böyreyin qüvvetlenmesi ve onun funksiyasının normallaşması istiqametinde aparmışlar. Eger xestelerin (xüsusile cavan yaşlıların) ümumi veziyyeti imkan verirse, onlardan hecemet qoymaq yolu ile qan alırlar. Susuzluq zamanı xesteleri soyuq su içmeye qoymur, onları serin yerde yatızdırır, böyrek nahiyesine serin kompres qoyur, xüsusile turş meyveler verirler.
Şeker xesteliyi olan şexslerde böyreyin tenzimlenmesi üçün, soyuq ve qebizlik xüsusiyyeti olan yemekler, turp yemekler, qora, zirinc, limon, keşniş, düyü işletmek, serin havada olmaq tövsiye olunur. Qedim tebabetde xesteleri şekerli maddeler, o cümleden bal yemekden çekindirmemiş, yalnız xesteliyin şiddetli dövründe onlara hemin qidaları işletmeyi qadağan etmişler.
Keçmiş tebiblerin eqidesince, xesteler yağlı yemeklerin üzerine darçın sepseler, onun zererini xeyli azaltmış olarlar. Darçın yağların hell olunmasına yaxşı kömek gösterir. Bu xesteliye tutulanlara paxla, lobya ve denli bitkiler işletmek meslehet görülür. Onlar pehriz meqsedile çöl dovşanı ve keçi eti yemelidirler.
Meyvelerden çiyelek, böyürtken, ezgil, nar (narı içerisinin tumları ile birlikde yemek lazımdır), zirinc, zoğal axtası, qarağat, alma ve armud daha faydalıdır.
Bu xesteliyi olanlar üçün en yaxşı qida maddelerinden biri yeralmasıdır. Onlar kartofu kabab kimi ve ya buxarda bişirib yeye bilerler. Vezeri, xiyar işletmek de faydalı vasitelerdir. Qoz, fındıq ve püste şeker xesteleri üçün xeyirli hesab edilir.
Xestelerin şekere olan ehtiyacını temin etmek üçün, şeker evezine tebii bal işletmek daha münasibdir. Bele xesteler seherler acqarına 40 gün erzinde günde 30q abqora içseler, onların şekeri aşağı düşer. Onlara çayı tut qurusu ile içmek, qatıq, qurut kimi qida maddeleri işletmek meslehet görülür. Şeker xesteleri şabalıd, çuğundur, kök, şalğam, banan, yemiş, xurma işletmekden çekinmelidirler.
X_an- Vip-Qrup
- İsmarıc sayı : 595
Təşəkkür sayı : 424
Age : 38
Adres : Azərbaycan
Məşguliyətim : Muellim
Qeydiyyat tarixi : 09/02/09
Cərimə Göstəricisi
Verilmiş Cərimələr faizi (%):
(20/0)
Geri: Şəkər xəstəliyi
men butun xestelere sefa dileyirem allah bu xesteliyi hec kime gorsetmesin
AvaLon- İstifadəçi
- İsmarıc sayı : 21
Təşəkkür sayı : 0
Age : 38
Adres : Vetenim
Məşguliyətim : Idman
Qeydiyyat tarixi : 10/02/09
Cərimə Göstəricisi
Verilmiş Cərimələr faizi (%):
(0/0)
Geri: Şəkər xəstəliyi
Azerbaycan xalqinin teqribi yarisi bu xestelikden eziyet cekir
X_an- Vip-Qrup
- İsmarıc sayı : 595
Təşəkkür sayı : 424
Age : 38
Adres : Azərbaycan
Məşguliyətim : Muellim
Qeydiyyat tarixi : 09/02/09
Cərimə Göstəricisi
Verilmiş Cərimələr faizi (%):
(20/0)
1 səhifə (Cəmi 1 səhifə)
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdakı ismarıclara cavab verə bilməzsiniz.
|
|